Homedoctor is een applicatie voor onmiddellijk medisch videoconsult voor eerstelijnszorg en specialismen die 24 uur per dag, 365 dagen per jaar service biedt

Het bedrijf werd 3 jaar geleden opgericht om de weg vrij te maken voor een in Nederland weinig gevestigde trend, namelijk geneeskunde op afstand, en met als doel “gezondheidsproblemen van patiënten op te lossen in één enkel videoconsult”.

Bob van HomeDoctor wijst erop dat, ondanks het feit dat telegeneeskunde naar de toekomst kijkt, het werd geïnspireerd door de ervaring van medische zorg die hij in zijn jeugd kreeg: “Je belde de huisarts en diezelfde dag kwam hij thuis. Bovendien kende de professional mijn medische geschiedenis en de volgende dagen in contact gehouden om de evolutie te weten te komen.”
Momenteel “en als je ook nog kleine kinderen hebt, is naar de dokter gaan het dagelijkse brood”, legt de bedrijfsleider uit. “Vandaag is de keel, gisteren de oren, morgen de koorts en alle ouders komen op dezelfde plek terecht: op de eerste hulp van de ziekenhuizen”, zegt hij.
Om dit urenverlies te voorkomen, onnodige bezoeken te beperken en “het gevaar van contact met andere patiënten” te vermijden, werd Homedoctor geboren.

 

Nu voegt de app meer dan 200 artsen toe die behoren tot ziekenhuizen in Spanje en Nederland en die “duizenden consultaties per maand” geven.
De identiteit van de artsen wordt eerst geverifieerd door de ziekenhuizen en later verifieert het Homedoctor-systeem de registratie en kwalificatie van de professionals.
Om toegang te krijgen tot de service, moet u de applicatie downloaden en registreren met uw naam en achternaam, geboortedatum, mobiele telefoon, e-mail en ID. Het zijn de noodzakelijke gegevens “zodat een medisch consult kan worden gedaan en dat de arts een rapport kan uitbrengen en een recept kan schrijven.”
HomeDoctor zorgt ervoor dat de applicatie de communicatie en de database versleutelt en de applicatie toegang biedt via vingerafdruk of gezichtsherkenning. Van de kant van de artsen wijst hij erop dat de professionals beveiligde toegang hebben en de gegevens van de patiënt alleen kunnen zien in geval van consultatie.
“Homedoctor wordt gebruikt om twijfels weg te nemen, een nauwkeurige diagnose te stellen, een medisch rapport op te stellen, zo nodig een recept uit te schrijven, door te verwijzen naar een specialist en continue medische monitoring uit te voeren”

 

Als persoonlijke medische hulp nodig is, wordt de patiënt doorverwezen naar het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum of ziekenhuis. De service zorgt ervoor dat de gemiddelde wachttijd om een zoekopdracht in te voeren minder dan 45 seconden is.

“Vanwege de gezondheidscrisis die we doormaken, bieden we twee maanden lang gratis medische videoconsulten aan. Je hoeft alleen maar het COVIDFREE-plan te selecteren in de applicatie”, zegt Bob.
De applicatie heeft ook een pay-per-use-plan met een prijs van 15 euro voor een videoconsult voor spoedeisende medische zorg. Aan de andere kant is er een abonnement van 10 euro per maand om een jaar lang 24 uur onbeperkt videoconsultatie te krijgen.
“Sinds we de gratis dienst zonder beperkingen hebben gelanceerd, is het aantal videoconsultaties in verband met het coronavirus omhooggeschoten, met een groei van 600% in maart, en we verwachten dat hetzelfde in april zal gebeuren”, zegt hij.
“We zien een volume van ongeveer 500 dagelijkse downloads in de reeks services die door Homedoctor worden geleverd”, zegt hij. Om deze reden is het genoodzaakt zijn dienstverlening te versterken, maar Bob verzekert dat zijn samenwerkingsmodel met ziekenhuizen hen toegang geeft tot duizenden artsen en dat ze erin slagen het wachtniveau onder de één minuut te houden.
Met deze oplossing hoopt de manager de verspreiding van het virus te helpen voorkomen en de verzadiging van ziekenhuizen te verminderen om “onze patiënten en vooral onze gezondheidswerkers te beschermen”.
Met betrekking tot de meest gevraagde consultaties legt Bob uit dat ze een “hoog percentage gevallen met hoesten, lichte koorts en/of slijm hebben gezien, soms gerelateerd aan het coronavirus.” Ze wonen echter “consultaties voor allerlei pathologieën die niet persoonlijk hoeven te worden bijgewoond” en die tegenwoordig “gecombineerd worden met hoge niveaus van angst, geassocieerd met de situatie van sociaal alarm, opsluiting en eenzaamheid”.
Homedoctor biedt geen enkele vorm van gegevens over de financiële status van het bedrijf of zijn voorspellingen over de impact die de coronaviruscrisis op zijn bedrijf zal hebben.
De CEO van de startup wijst er wel op dat de crisis de acceptatie van telegeneeskunde heeft versneld, “hoewel de mate van penetratie en toekomstig gebruik zal afhangen van de kwaliteit van de service en het vermogen om een complete medische oplossing op afstand te bieden.”

Translate »